2.4.07

Glenn Gould (by elafini)«Ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι έναν ήχο που δεν έχεις ξανακούσει.. είναι γεμάτος ένταση, ρυθμό, ‘καθαρός’ και διάφανος. Μπροστά σου είναι ένας κοκκαλιάρης τύπος από τον Καναδά που μοιάζει έτοιμος να πεθάνει την ώρα που βγαίνει στη σκηνή... τόσο χλωμός... Κάθεται σχεδόν στο πάτωμα, τραγουδάει την ώρα που παίζει. Δεν ακούσαμε ποτέ κάτι σαν αυτό. Από που ξεφύτρωσε αυτός ο τύπος;»

Από την ημερομηνία του θανάτου του, στις 4 Οκτωβρίου του 1982, ο Γκλεν Γκουλντ αποτέλεσε αντικείμενο πληθώρας άρθρων, βιβλίων, φεστιβάλ και ειδικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών. Όλα αυτά, χωρίς αμφιβολία, συνέβαλλαν σε μια καλύτερη κατανόηση του και της συνεισφοράς του στη μουσική και τον πολιτισμό. Παρ’όλα αυτά, ο Glenn Gould συνεχίζει να αποτελεί ένα αίνιγμα. Η ιδιοφυία, που είναι εμφανής στις εκτελέσεις του, δεν συμβαδίζει εύκολα με τις φαινομενικά διαφορετικές, κάποιες φορές παράλογες απόψεις που εκφράζει στα κείμενά του. Επιφανειακά, ο Γκουλντ εμφανίζεται ως ένας επιδεικτικός, φανταχτερός «διασκεδαστής» ο οποίος εκφράζει πολύ προσωπικές και ίσως επουσιώδεις απόψεις πάνω σε μια ποικιλία από θέματα. Κάποιος θα αναρωτηθεί: η δουλειά του, εκτός από την πιανιστική καριέρα, χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα; Ήταν στη πραγματικότητα ένα μπερδεμένο μυαλό που κατασπατάλησε την πιανιστική του ιδιοφυία σε ασήμαντες ενασχολήσεις ή είχε κάτι πραγματικά σημαντικό να μεταλαμπαδεύσει στον κόσμο;

8 comments:

Νικόλας Μπογιατζής said...

Παρόλο που οι ερμηνείες του στον Μπαχ δε θεωρούνται ό,τι πιο «ιστορικά ενημερωμένο» (και συνήθως έχω πρόβλημα γενικά μ' αυτό), δεν μπορώ παρά να υποκλιθώ στην Τέχνη αυτού του ανθρώπου!

Διάβασα και το άρθρο σου, στη βιβλιοθήκη. Γιατί να μη γράφουν με τέτοια απλή γλώσσα όλοι οι μουσικολόγοι...;

Άντε, μην αργείς! Σε περιμένουμε στην ομάδα.......

elafini said...

καλημέρα Νικόλα και καλώς ήρθες..μου αρέσει που διαφωνούμε στο "ιστορικά ενημερωμένο..ο Μπαχ παραμένειγια μένα ο υπέρτατος συνθέτης, αλλά θεωρώ πως οι τρόποι έκφρασης και ερμηνείας δεν είναι δέσμιοι των "ιστορικών πρέπει"..σέβομαι όμως και τη γνώμη της αντίπερα όχθης..θα χαρώ να τα πούμε από κοντά..δεν αργώ ;)

A.F.Marx said...

Έτσι...
Να μαθαίνουμε πράγματα.
Να μας μαθαίνεις πράγματα.
Μπράβο Ελαφίνι

elafini said...

αποφάσισα να γυρίσω λίγο στη μουσική μου μέχρι να καταλαγιάσουν οι φωνές που ακούγονται από τα διπλανά διαμερίσματα..τον Ιζνογκούντ τον θυμάσαι? (θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη)..θαυμάζω πάντως τη στάση σου (γενικότερα)..ήρεμη δύναμη ;)

ghteytria said...

Και μετά λένε εμένα «παραγωγική»! Εδώ το ελαφίνι μας κατενθουσίασε με τα ποσταρίσματά του! Μπράβο φιλενάδα! Χαίρομαι να σε διαβάζω, να μαθαίνω και να ακούω τα όμορφα που παρουσιάζεις. Σε χαίρομαι... :)

elafini said...

με έπιασε οίστρος σήμερα και είπα να τον εκμεταλλευτώ πριν φύγω για Πάσχα ..φιλιά ;)

ghteytria said...

Και μένα αύριο έρχεται η κόρη μου εδώ και πάω Μιλάνο να την πάρω... οπότε θα χαθώ το ίδιο γιατί θα γυρνάμε με την εδώ παρέα σε διάφορα μέρη. Πότε φεύγεις;

elafini said...

θα σοθ στείλω mail..ευκαιρία είναι ;)