5.7.07

Σχόλιο - Ανακοίνωση της WWF

Παιδιά καλημέρα σε όλους.
Οι άνθρωποι του WWF είναι συνεχώς στο βουνό και με κόπο ανταποκρινόμαστε στις εκκλήσεις για ενημέρωση και σχολιασμό. Σήμερα βγάζουμε ένα δελτίο τύπου με πολλά στοιχεία ενημέρωσης και πολλές απαιτήσεις για το τι πρέπει να γίνει στην Πάρνηθα την επόμενη μέρα. Σε λίγες μέρες θα ολοκληρώσουμε και την καταγραφή της καταστροφής που κάνουμε και θα σας ενημερώσουμε για ότι έχει συμβεί και για ότι πρέπει να γίνει από εδώ και μπρός.

Σας παρακαλώ πολύ μέχρι τότε, σημειώστε τα παρακάτω:
1. Τα ελάφια δεν έχουν πρόβλημα τροφής. Το Δασαρχείο έχει πολύ μεγάλα αποθέματα και μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες. Το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να απομακρυνθούν τα ελάφια από τα καμένα, και για αυτό δεν πέφτει τροφή σε αυτές τις περιοχές. Υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός για τη σταδιακή μετακίνησή τοςυ σε άλλες περιοχές του βουνού - και προς αυτό χρησιμοποιείται η τροφή σε διάφορα σημεία. Πηγαίνοντας και ταίζοντας τα ελάφια όπου να 'ναι δεν μπορούμε να προσφέρουμε τίποτα, ένώ αντίθετα δυσκολεύουμε πολύ το έργο του Δασαρχείου και των ειδικών. Επίσης, οι ακατάλληλες τροφές μπορούν μέχρι και να προκαλλέσουν θάνατο στα ζώα.
2. Υπάρχουν πράγματι κάποια τραυματισμένα ελάφια, και ήδη έχουν ξεκινήσει δράσεις περίθαλψης. Τις υλοποιεί το WWF, μαζί με τους κτηνιάτρους του ΑΠΘ και σε συνεργασία με το Δασαρχείο.
3. Γενικά υπάρχουν πολλοί επιστήμονες και ειδικοί στο βουνό, τόσο από τις δασικές υπηρεσίες όσο και από το WWF. Τα πράγματα παρακολουθούνται στενά και όταν υπάρξει ανάγκη για εθελοντική ή άλλη βοήθεια θα το μάθετε άμεσα.
4. Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή γενικά να μένουμε μακριά από το βουνό και να μην προχωράμε σε παρορμητικές κινήσεις (τάισμα ζώων, φυτεύσεις, πορείες, κλπ). Το δάσος και τα ζώα του προσπαθούν να βρουν κάποιο ρυθμό, και με όλες αυτές τις δράσεις απλώς το δυσκολεύουμε.

Πολύ σύντομα θα υπάρξουν πολλά πράγματα που όλοι μας θα μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε. Σας αφήνω με αυτά τα λίγα.
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και συγχαρητήρια για την κινητοποίηση.
Μπορείτε να ενημερώνεστε για κάθε νέο από το site του WWF (www.wwf.gr) ή να επικοινωνείτε και μαζί μας για να τα λέμε....

Σας χαιρετώ - Κωνσατντίνος Λιαρίκος Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Δράσεων WWF Ελλάς

(σχόλιο που έλαβα πριν λίγο)Δελτίο Τύπου (WWF)
5 Ιουλίου 2007


Η Πάρνηθα την επόμενη μέρα…

Το πλήγμα που υπέστη ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας από την πρόσφατη πυρκαγιά είναι τεράστιο και η ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων αποκατάστασης και προστασίας είναι προφανής. Ωστόσο οι οποιεσδήποτε ενέργειες πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν υπό το πρίσμα των ιδιαίτερων οικολογικών χαρακτηριστικών του δρυμού. Με δεδομένο ότι η Πάρνηθα δεν είναι απλά ένα περιαστικό δάσος, αλλά ένας από τους σημαντικότερους εθνικούς δρυμούς της χώρας, ένας φυσικός θησαυρός, είναι απόλυτη ανάγκη οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις να σεβαστούν αυτήν την ιδιαίτερη οικολογική ταυτότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς ζητά την άμεση εφαρμογή των ακόλουθων:

· Ολοκλήρωση της διαδικασίας οριοθέτησης του Εθνικού Πάρκου Δρυμού Πάρνηθας, χωρίς καμία έκπτωση στις υπό ένταξη εκτάσεις.

· Σχεδιασμό και υλοποίηση όλων των αναγκαίων μέτρων αποκατάστασης, με επιστημονική εγκυρότητα και με γνώμονα τη διατήρηση των οικολογικών αξιών της περιοχής.

· Απομάκρυνση όλων των εγκαταλελειμμένων και περιττών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός των ορίων του Δρυμού και άμεση κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων στις παρυφές του.

· Περιορισμό στην πρόσβαση του κοινού στις περιοχές που έχουν πλέον καταφύγει οι πληθυσμοί των άγριων ζώων και οι οικολογικές ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές.

· Εξαίρεση του βασικού ασφαλτόδρομου που οδηγεί στην Πάρνηθα από το Εθνικό Οδικό Δίκτυο και άμεση μετατροπή του σε δασικό δρόμο.

· Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλα τα οχήματα και σε όλα τα σημεία του Δρυμού μετά τη δύση του ηλίου και αυστηρό έλεγχο της κυκλοφορίας των οχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Συγκεκριμένα, απαιτούμε την απαγόρευση χρήσης των δρόμων για πρόσβαση στο Καζίνο κατά τις νυχτερινές ώρες –και συνεπώς πρόσβαση μόνο από το τελεφερίκ- και την οργάνωση ενός συστήματος μαζικής μετακίνησης για το προσωπικό των μόνιμων εγκαταστάσεων που λειτουργούν στα όρια του Δρυμού.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις οποιεσδήποτε δράσεις αποκατάστασης που θα κριθούν απαραίτητες τόσο από το Δασαρχείο όσο και από τον Φορέα Διαχείρισης και τους υπόλοιπους αρμόδιους - από απλές υποστηρικτικές δραστηριότητες έως και συνολικές παρεμβάσεις αποκατάστασης ή υποστήριξης του οικοσυστήματος», δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας , διευθυντής του WWF Ελλάς. «Είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε από κοντά όλες τις εξελίξεις, και να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση ή έκπτωση στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των απαραίτητων έργων», καταλήγει ο κ. Καραβέλλας.

Ήδη το WWF Ελλάς – και μέχρι να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του - έχει προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

1. Αυτόνομη χαρτογράφηση της καμένης έκτασης, μέσω δορυφορικών εικόνων, και εξαντλητική εξέταση και κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας. Όλα τα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα, έτσι ώστε καθένας να είναι σε θέση να παρακολουθεί τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής. Η οργάνωση θέτει ταυτόχρονα ως πρώτη προτεραιότητα της εθελοντικής Νομικής Ομάδας Υποστήριξης Πολιτών, τη διερεύνηση καταγγελιών σε σχέση με καταπατήσεις ή κακή διαχείριση στην ευρύτερη περιοχή της καταστροφής.

2. Ανάλυση της κατάστασης του καμένου δάσους και διατύπωση μέτρων αποκατάστασης, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες και φορείς.

3. Καταγραφή των άμεσων επιπτώσεων της πυρκαγιάς στην άγρια πανίδα, τόσο σε ότι αφορά τα θύματα της πυρκαγιάς, όσο και τις περιοχές και συνθήκες της μετακίνησής τους από τα καμένα εδάφη.

4. Περίθαλψη των άγριων θηλαστικών –και ειδικά των τραυματισμένων ελαφιών- σε στενή συνεργασία με το Δασαρχείο Πάρνηθας και την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ.

5. Διαρκής ενημέρωση του κοινού και κινητοποίηση των πολιτών για την προώθηση του αιτήματος της προστασίας των δασών της χώρας μας.

Τέλος, το WWF Ελλάς θέλει να ευχαριστήσει και να συγχαρεί τον κόσμο που από την πρώτη στιγμή προσέτρεξε κοντά στην οργάνωση με διάθεση προσφοράς εργασίας και συμπαράστασης. Τονίζουμε ότι το πρώτο ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να επιτραπεί στο οικοσύστημα να ανακάμψει και να βρει τους φυσικούς ρυθμούς του. Καλεί για αυτόν τον λόγο τον κόσμο:

- Να αποφεύγει τις επισκέψεις στην Πάρνηθα, ώστε να μην ασκούνται περαιτέρω πιέσεις στο οικοσύστημα, αλλά και να μην ενοχλούνται τα ζώα που έχουν συνωστιστεί σε περιορισμένες περιοχές.

- Να μην προχωρά σε παρορμητικές κινήσεις, όπως το τάισμα των ελαφιών ή η φύτευση δέντρων, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικές περαιτέρω επιπτώσεις στο οικοσύστημα, ενώ δυσκολεύει το έργο των ειδικών.

- Να διατηρήσει έντονη την προσοχή του για τον εντοπισμό περιπτώσεων παράνομων δραστηριοτήτων και να ειδοποιεί άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες.

- Να συμμετάσχει στην έκκληση του WWF Ελλάς προς τον πρωθυπουργό μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.politics.wwf.gr, με κυρίαρχα αιτήματα την άμεση κατεδάφιση αυθαιρέτων σε όλα τα δάση και δασικές εκτάσεις της χώρας, καθώς και την κατάρτιση του Δασολογίου

- Να συμμετάσχει με φίλους και συγγενείς στην αυθόρμητη και ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών για διοργάνωση ανοιχτής διαμαρτυρίας την Κυριακή 8 Ιουλίου, στις 7.00 μ.μ., μπροστά από τη Βουλή.

- Να δηλώσει συμμετοχή στην εθελοντική ομάδα του WWF Ελλάς για τα δάση στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.wwf.gr.


Περισσότερες πληροφορίες:

Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς, τηλ. 210-3314893, d.karavellas@wwf.gr

Μαρίτα Παντέρη, Υπεύθυνη Τύπου WWF Ελλάς, τηλ. 697-6807632, m.panteri@wwf.grΤο Παρατηρητήριο της Πάρνηθας


15 comments:

ioannis said...

snif...snifff..agapi gia to dasos mirizo, xerome oti to kalo mporei kai kanei erga. efxaristoume pou iparxete.

exitmusician said...

Τούτο το mail είναι πολύ σημαντικό, θα το προωθήσω άμεσα.

Τόσες μέρες δε σου έχω πει ένα ευχαριστώ για ό,τι κάνεις...

Pan said...

Λυπάμαι που πετάγομαι σαν την πορδή, αλλά χθες το βράδυ άκουσα κάποια πράγματα τα οποία με έκαναν να αμφιβάλω ακόμη και για την WWF. Όπως ότι ποτέ δεν συμμετέχει σε αναδασώσεις.
Πρέπει να κρατούμε τους πάντες σε εγρήγορση και να είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε. Όλοι.

elafini said...

Μολις μου έστειλε (η WWF) κι ένα δελτίο τύπου..το ανεβάζω και θα τα πούμε αργότερα...καλημέρα :)

Shades said...

Κάθε επίσημη ενημέρωση είναι σημαντική.
Αν είναι απόλυτα ακριβείς ή όχι αυτό κρίνετε σε βάθος χρόνου.
Μετά τις πρώτες ώρες χρειάζεται επιμονή και έρευνα και απ’ ότι βλέπω είσαι σ’ αυτό το δρόμο.
Ένα μπράβο για όλη αυτή τη προσπάθεια.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

"Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλα τα οχήματα και σε όλα τα σημεία του Δρυμού μετά τη δύση του ηλίου και αυστηρό έλεγχο της κυκλοφορίας των οχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας"

ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ, ΕΠΡΕΠΕ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ "ΦΙΛΟΤΙΜΑ" ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ, ΝΑ ΕΙΧΑΤΕ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ ΕΝΩΡΙΤΕΡΑ....

ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ.
(Μα είναι δυνατόν, θα αντιτάσσονταν θα φυλάσσεται η περιοχή καθημερινά;)

ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ, ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ ΟΥΤΕ ΣΕ 4ΟΟ ΧΡΟΝΙΑ.........

Γλαρένια δάκρυα

elafini said...

καλώς ήρθες Ιωάννη
αγάπη για τη ζωή γενικότερα και όχι μόνο για το δάσος...ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...

το ότι μπήκε στον κόπο κάποιος εκπρόσωπος της WWF να μπει στο blog και να μου αφήσει σχόλιο, το θεωρώ από μόνο του θετικό..και οι ανακοινώσεις που διάβασα με καλύπτουν αυτή τη στιγμή...κι αυτή τη στιγμή δεν θέλω να σκέφτομαι αρνητικά καλέ μου pan

μη μ'ευχαριστείς exit...ντρέπομαι :PPP

όλοι μαζί το ξεκινήσαμε shades..αλλά έχω κι ένα κόλλημα ίσως λίγο μεγαλύτερο (λόγω ονόματος)...και σίγουρα όλα καθαρίζουν με το πέρασμα του χρόνου...


Σε παραπέμπω στο προηγούμενο ποστ μου με τα χρυσόψαρα γλαρένια...φιλιά ελαφίσια

melomenos said...

μπράβο σου για την ενημέρωση που παρέχεις, για οτιδήποτε μπορούμε να βοηθήσουμε ειδοποίησέ μας!
καλησπέρα σου

o wasilias tou dasous. said...

kai apo edo... paron.

A.F.Marx said...

Ψύχραιμη και κατατοπιστική η ενημέρωση της WWF Ελλάς.
Μπράβο Ελαφίνι γθα την ενημέρωση.

LOCKHEART said...

Μπράβο σου elafini για την προσπάθεια που κάνεις και ξέρεις όλοι είμαστε ένα σε αυτή την προσπάθεια. Μπράβο και στην WWF για το έργο της. Πρέπει να ξεκινήσει και κάτι απο υψηλά κλιμάκια ... πρέπει η κυβέρνηση να πάρει την σκυτάλη και να κάνει κάτι .

elafini said...

Καλημέρα melomene, marx, lockheart, βασιλιά του δάσους (καλώς σε βρήκα κι από εδώ)..

εκτιμώ όλη τη προσπάθεια της WWF για έναν βασικό λόγο..αντίθετα με άλλους φορείς ή οργανώσεις, ενημερώνει καθημερινά με mail..κι αυτό είναι ένα μικρό δείγμα ενδιαφέροντος που με κάνει να νιώθω αισιόδοξη για τη συνέχεια

sot said...

Τα μπλογκ αποκτούν όλο και περισσότερη δύναμη και το καλό είναι πως υπάρχει πολύ περισσότερη δημοκρατία εδώ. Πολύ καλή προσπάθεια.

X-ray said...

Καλημέρα, φιλιά στα ελαφάκια και κλπ ζωάκια.

elafini said...

καλημέραααααα
σήμερα τα ζωάκια ξύπνησαν χαρούμενα κι ετοιμάζουν νέα πράγματα ;)