19.9.07

Γιατί η κουκουβάγια έχει μεγάλα μάτια...

Ο Raweno, ο Δημιουργός των Πάντων, ήταν απασχολημένος καθώς έφτιαχνε διάφορα ζώα.
Είχε μόλις αρχίσει να φτιάχνει το κουνέλι, όταν αυτό του είπε: "θέλω να μου φτιάξεις όμορφα μακριά πόδια, μακριά αυτιά σαν του ελαφιού καθώς και αιχμηρά δόντια και νύχια σαν του πάνθηρα".

"Θα τα φτιάξω όπως μου ζητούν και θα τους δώσω ότι θέλουν", σκέφτηκε ο Raweno και χωρίς να χάνει χρόνο, άρχισε να φτιάχνει τα μακριά αυτιά που του είχε ζητήσε το κουνέλι.

Η κουκουβάγια, που ακόμα δεν είχε πάρει μορφή, καθόταν σε ένα δέντρο εκεί κοντά και περίμενε να έρθει η σειρά της. Καθώς περίμενε, άρχισε να λέει στον Δημιουργό, τι μορφή θέλει να της δώσει: "θέλω έναν όμορφο μακρύ λαιμό σαν του κύκνου, κόκκινα φτερά σαν του καρδινάλιου κι ένα όμορφο λοφίο σαν του ερωδιού. Θέλω να με κάνεις το πιο όμορφο, το πιο γρήγορο, το πιο θαυμάσιο από όλα τα πουλιά".

Ο Raweno, φτιάχνοντας τα μακριά πόδια που του είχε ζητήσει το κουνέλι, λέει στην κουκουβάγια: "Κάνε ησυχία. Γύρνα από την άλλη μεριά και κοίτα προς άλλη κατεύθυνση. Ακόμα καλύτερα κλείσε τα μάτια σου. Δεν ξέρεις ότι δεν επιτρέπεται να με κοιτάει κανείς όταν εργάζομαι;"

Η κουκουβάγια αντί να κάνει ότι της είπε ο Δημιουργός, του αποκρίνεται: "Κανείς δεν μπορεί να μου απαγορεύσει να κοιτάω. Κανείς δεν μπορεί να με διατάξει να κλείσω τα μάτια μου. Μου αρέσει να σε κοιτάω και δες, το κάνω αυτή τη στιγμή!"

Ο Raweno θύμωσε πολύ με τα λόγια της κουκουβάγιας. Την άρπαξε και της έχωσε το λαιμό μέσα στο σώμα της. Την ταρακούνησε μέχρι που τα μάτια της έγιναν μεγάλα και τρομαγμένα. Τέλος της τράβηξε τα αυτιά κάνοντάς τα να προεξέχουν από τις δύο πλευρές του κεφαλιού της.

"Ορίστε", της είπε. "Αυτό θα σου γίνει μάθημα. Έχεις μεγάλα αυτιά για να ακούς όταν κάποιος σου λέει ότι δεν πρέπει να κάνεις κάτι. Αν και έχεις μεγάλα μάτια, δεν θα μπορείς να με βλέπεις αφού θα ξυπνάς μόνο τη νύχτα, ενώ εγώ θα εργάζομαι την ημέρα. Όσο για τα φτερά σου δεν θα είναι κόκκινα σαν του καρδινάλιου αλλά γκρι. Κι ο λαιμός σου δεν θα είναι μακρύς σαν του κύκνου αλλά κοντός". Επειδή την λυπήθηκε όμως, την έφτιαξε έτσι ώστε ο λαιμός της να γυρίζει προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αφού τακτοποίησε το αυθάδικο πουλί, ο Δημιουργός γύρισε να ολοκληρώσει το κουνέλι, που είχε αφήσει στη μέση. Το κουνέλι όμως φοβήθηκε τόσο από τον Raweno, που έφυγε τρέχοντας. Έτσι το κουνέλι έμεινε ανολοκλήρωτο με τα πίσω του πόδια μόνο να είναι μακριά και χωρίς τα αιχμηρά δόντια και νύχια που είχε ζητήσει.

Όσο για την κουκουβάγια, έμεινε όπως την έφτιαξε ο Δημιουργός πάνω στον θυμό του. Με κοντό λαιμό, μεγάλα μάτια και αυτιά που προεξέχουν από τα πλάγια του κεφαλιού της. Και το κυριότερο; Κοιμάται όλη την ημέρα και ξυπνάει τα βράδια...Ινδιάνικος μύθος, αφιερωμένος σε κάποια παιδάκια και σε μένα
που λατρεύουμε τις κουκουβάγιες...

14 comments:

Dimitris said...

Ωραιος μυθος, και μου ταιριαζει η φραση απο το κειμενο σου "Κοιμάται όλη την ημέρα και ξυπνάει τα βράδια...", ειδικα τωρα τελευταια μου συμβαινει αυτο. :))

elafini said...

(συμπληρώνω)...και για όποιον αισθάνεται σαν κουκουβάγια (κι εγώ μέσα ;))

γλυκοπατάτονατασσάκι said...

Πολύ θα το ήθελα κι εγώ αυτό: να κοιμάμαι σαν κουκουβάγια...Αλλά που - έχω καταλήξει τελευταία να κοιμάμαι ελάχιστα - ποιο ζώο το κάνει αυτό, ελαφάκι μου;;;;

Πολύ όμορφο το παραμύθι - το εκτύπωσα και θα το διαβάσει κι ο μικρός αυριο, πριν τον ύπνο.. :)))

Φιλιά :)))

Νίκος said...

Είναι από τα πουλιά που υποφέρουν πιο πολύ από το κυνήγι. Το χάραμα και στο λυκόφως στήνουν καρτέρι παράνομα χιλιάδες κυνηγοί σε όλη την Ελλάδα τώρα το φθινόπωρο και το χειμώνα. Περνάν οι κουκουβάγιες και τις μπερδεύουν για μπεκάτσες. Πάρα πολλά πουλιά σκοτώνονται έτσι. Και είναι από τα πιο ωφέλιμα πουλιά στη γεωργία.. Μεγάλος εχθρός των ποντικών. Ωραίος ο μύθος.

cropper said...

Επίσης, απ' το πολύ ταρακούνημα η κουκουβάγια απέκτησε ένα ύφος βλαμμένου, ώστε οι λευκοί να την θεωρούν σύμβολο της σοφίας.

(Ε, δεν τρελαίνομαι με τις κουκουβάγιες. Αλλά για τους ινδιάνικους μύθους μάλιστα.)

sot said...

Καλύτερα κουκουβάγιες, παρά κότες ;)

ΨουΞ said...

΄΄κανεις δεν μπορεί να μου απαγορεύσει νο κοιτάω
κανείς δεν μπορει να με διατάξει
να κλείσω τα μάτια μου..΄'

γι αυτο και αλλα τα μάτια του λαγού
κι αλλα της κουκουβάγιας.

υγ ειχα την προθεση να αφήσω σπιτι σου, Φωτο με ΓΈΦΥΡΕΣ απ τα βόρεια,
αλλα καθυστερώ
για τεχνικους λογους .

καλο μεσημέρι

elafini said...

καλημέρα ψουξ...από μικρή οι κουκουβάγιες ασκούσαν πάνω μου έντονη γοητεία...και κυρίως αυτό το βλέμμα...πολλά για μένα είναι βλέμμα...
(καθυστέρησε όσο θες...λατρεύω και τι γέφυρες και οτιδήποτε βόρειο ;)...οπότε περιμένω :))

μα έχουν καμιά σχέση οι κότες με τις κουκουβάγιες sot;
(συμφωνώ και στην συμβολικό παραλληλισμό :PP)

το κατάλαβα πως δεν τρελλαίνεσαι cropper μου, αλλά σε συγχωρώ...άκου εκεί ύφος βλαμμένου..πάρε ένα αρθράκι
http://serendip.brynmawr.edu/biology/b103/f02/web2/crhy.html


αχ!αυτά μου λες νίκο και με στοενοχωρείς...δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει ασυδοσία στα πάντα...

άλλη φορά θα ανεβάσω κάτι πιο χαρούμενο και "κοιμιστικό" για τον μικρό natassaki μου...και για σένα κάτι άλλο...θα περάσει κι αυτό...χρόνο θέλει...φιλιά

Pan said...

Το διάβασα και με έπιασε ένα νευρικό γέλιο. Μισή ώρα κράτησε. Το γιατί σηκώνει πολύ εξήγηση. Άλλη στιγμή.

elafini said...

χιχι...χμμ...

Νίκος said...

Ένα αρχαίο λαϊκό ανέκδοτο. «μύθος» Κάποτε η κουκουβάγια και ο κόρακας ήταν φίλοι. Λέει ο κόρακας στη κουκουβάγια. Θα σου κάνω επίσκεψη. Πήγαν στο σπίτι της κουκουβάγιας και κάνει να μπει ο κόρακας, μικρή η τρύπα και σφήνωσε.
Πάει η κουκουβάγια από πίσω και τον απαύτωσε. Και από τότε ο κόρακας φωνάζει ουόχ, ουόχ. Και η κουκουβάγια απαντά Κακοβλάφτηκες, κακοβλάφτηκες.
Nα μη λές πως μόνο σε στενοχωρώ.

Aggelos Spyrou said...

Ωραίος μύθος. Τρόμαξα λίγο, αλλά μετά σκέφτηκα:

"Γύρευε τι του έκανε ο ελέφαντας του Raweno και τον έκανε έτσι!".

:))))

Μύθος said...

Λατρεύω τις κουκουβάγιες και τους ελέφαντες. Ίσως για αυτό ο Raweno με έκανε έτσι...

Πάντως πλάκα στην πλάκα μιλαμε για τον υπέρτατο κυνηγό της νύχτας!!!

Φιλιά

Σπύρος Σεραφείμ said...

σοφό πουλί, ωραίος μύθος

κομίζω γλαύκας εις ελαφίνιον και του εύχομαι καλό ΣΚ!