19.12.07

Διακοπή Countdown για κάτι σημαντικό


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η αθρόα μεταφορά αδέσποτων ζώων (κυρίως σκύλων αλλά και γάτων), από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 8.000 μέχρι και 150.000 αδέσποτα ζώα ετησίως! Δεν είναι λίγες οι φορές που, φιλόζωοι έχουν παρεμποδίσει τη μεταφορά ζώων, αφού έχουν διαπιστώσει πως δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις υιοθεσίας αδέσποτων ζώων –όπως αυτές ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία, με συνέπεια να μην διασφαλίζεται,ούτε στο ελάχιστο, η τύχη των ζώων όταν μεταφέρονται εκτός συνόρων!
Που πάνε τα αδέσποτα; Ποια η κατάληξή τους, όταν δεν είναι καταγεγραμμένα από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες και όταν δεν υπάρχουν ούτε καν οι υπεύθυνες δηλώσεις των ατόμων που θα τα υιοθετήσουν, οι οποίες να αναφέρουν πως τα συγκεκριμένα ζώα δεν θα χρησιμοποιηθούν σε πειράματα; Πόσο φιλοζωική ενέργεια είναι η μαζική μεταφορά τους κάτω από άθλιες συνθήκες;

Πολλοί από αυτούς που μεταφέρουν ζώα στο εξωτερικό υποστηρίζουν πως οι συνθήκες στις Ευρωπαϊκές χώρες είναι «παραδεισένιες». Θυμίζουμε ότι αναφέρονται σε χώρες που εφαρμόζουν την ευθανασία στα κυνοκομεία τους, χώρες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την κατασκευή και εμπορία γούνας από γάτες και σκύλους και έχουν προϊστορία, τόσο στην βαρβαρότητα κατά ζώων, όσο και στην χρησιμοποίησή τους σαν πειραματόζωα. Και να υπενθυμίσουμε πως ο ισχυρισμός της αδυναμίας χρησιμοποίησης αδέσποτων για πειραματικούς σκοπούς δεν ευσταθεί, τόσο σύμφωνα με σχετικό πόρισμα Ελλήνων κτηνιάτρων, όσο και με βάση τη λογική. Γιατί αδυνατούμε να αντιληφθούμε τη σημασία της γονιδιακής καθαρότητας σε περιπτώσεις όπου οι δοκιμές αφορούν το τρίχωμα των ζώων (π.χ. σαμπουάν) ή όταν σπάνε τα κόκαλα των σκύλων σε πειράματα σχετικά με κατάγματα ή ακόμα και στις περιπτώσεις όπου τα ζώα χρησιμοποιούνται σε δοκιμές αποτελεσματικότητας όπλων.

Πολλοί από αυτούς που μεταφέρουν ζώα στο εξωτερικό αποδεικνύουν το γεγονός της υιοθεσίας τους από οικογένειες παρουσιάζοντας φωτογραφίες σκύλων σε εσωτερικούς χώρους σπιτιών. Να μας συγχωρέσουν την καχυποψία, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Μεμονωμένες φωτογραφίες σκύλων δεν αποδεικνύουν πως αυτά είναι τα ζώα που μεταφέρθηκαν εκτός Ελλάδος, ούτε αποδεικνύουν πως αυτά είναι όλα τα ζώα.
Μόνο η τήρηση των νομικών προϋποθέσεων μπορεί να εξασφαλίσει, σε κάποιο, έστω, περιορισμένο βαθμό τη μεταφορά των ζώων για υιοθεσία.

ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ:

-Να φροντίζουν για την απαρέγκλιτη τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την εξαγωγή ζώων από τη χώρα.
-Να φροντίζουν για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών επιβίωσης των αδέσποτων στην ίδια τους τη χώρα και να μην εξάγουν τα ζώα αφήνοντας αμετάβλητες τις συνθήκες επιβίωσής τους στην Ελλάδα. Η εξαγωγή ενός προβλήματος, κάθε άλλο παρά επιλύει το πρόβλημα.
-Να επενδύουν τους οικονομικούς τους πόρους στη δημιουργία συνθηκών περίθαλψης των αδέσποτων και όχι σε αναποτελεσματικές μηνύσεις.

ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ:

-Να καλύψει το νομικό κενό του ν. 3170/2003, προβλέποντας την τιμωρία όσων μεταφέρουν, παράνομα, αδέσποτα σε χώρες του εξωτερικού και εφαρμόζοντας επιτέλους τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 998/2003 (βάσει του οποίου κατασχέθηκαν τα ζώα στην Ανκόνα και παραπέμφθηκαν οι παραβάτες στη Δικαιοσύνη).
-Να εντατικοποιήσει τους ελέγχους του στις εξόδους της χώρας, προκειμένου να αποτρέψει την παράνομη εξαγωγή αδέσποτων ζώων.
-Να βοηθήσει έμπρακτα τους Δήμους στις προσπάθειές τους για περισυλλογή, πιστοποίηση και απελευθέρωση των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.

6 comments:

Σπύρος Σεραφείμ said...

εδώ δεν κάνουν τίποτε για τους... αδέσποτους ανθρώπους. Θα κάνουν για τα ζώα, ελαφίνι μου;

Takiz said...

elafini καταπληκτικό άρθρο.
Καιρός να ενεργοποιηθεί και αυτός ο κοιμισμένος (πάντα, σε αυτές τις περιπτώσεις) κρατικός μηχανισμός.
Αλλά μην ξεχνάμε, ότι το μεγαλύτερο ζώο είναι ο άνθρωπος.


Καλή σου ημέρα.

elafini said...

εδώ δεν κάνουν τίποτα για, τίποτα...ο καθένας τελικά μόνος του Σπύρο μου...αλλά είπα να ενημερώσω όσους, ίσως, δεν το γνώριζαν
φιλιά


Μπά!!!δεν ξυπνάει με τίποτα αυτός Takiz...όπως είχα πει και σε παλιότερο ποστ, ένας Guy Fawkes θα μας έσωζε
καλημέρα

sot said...

Αν ισχύει αυτό είναι σίγουρο πως κάποιοι βγάζουν αρκετά από τις μεταφορές αυτές. Και βέβαια θα γίνονται στο όνομα και θα εκμεταλλεύονται διατάξεις που θα έχουν σκοπό την προστασία των ζώων.

panagiota said...

Πραγματικά πολύ καλή το άρθρο Ελαφάκι,αλλά δυστυχώς ο κρατικός μηχανισμός δεν ενεργοποιήθηκε(η μάλλον ενεργοποιήθηκε δια της οδού"του τσεπώματος" όταν δόθηκε το κονδύλι για τα αδέσποτα απο την Ε.Ε.Λιγο πριν εφαρμοστεί το "σχέδιο Καποδίστριασς"το κονδύλι έγινε αόρατο ,διαφοροποιήθηκαν κάποιοι νόμοι και ποτέ δεν έφτασαν τα χρήματα στους κοινοτάρχες που η περιοχή τους κρίθηκε κατάλληλη για περισυλλογή αδέσποτων.
Ειχα κάνει μια κατάθεση μελέτης τότε βάση των δεδομένων του προγραμματος της ΕΟΚ για φιλοξένία αδέσποτων ιδιωτικής επιχορηγούμενης(και με ιδιόκτητο κτήμα)πρωτοβουλίας.
Κανεις δεν ήταν ενημερωμένος και σε καμία κοινότητα δεν στάλθηκαν χρήματα....
Η επιχορήγηση ήταν 120.000δραχμες τον μήνα και μόνο η μελέτη κόστισε 230.000....
Βγάλτε αγαπητοί μου τα συμπεράσματα μόνοι σας.....

X-ray said...

Σκατά!!!!
Αφηστε τα ζώα σε ησυχία!