3.10.08

M83 4.10 (Updated)


Η ιδέα της χαμένης κι ένοχης εφηβείας, πάντα προσπαθούσε να αναδυθεί, έστω και αθόρυβα, μέσα από τη μουσική του Γάλλου Anthony Gonzalez ή Μ83, είτε μέσα από το πρόσφατο ηλεκτρονικό shoegazing, Digital Shades, Vol. 1, είτε από τα παλιότερα ambient Dead Cities, Red Seas & Lost Ghosts και Before The Dawn Heals Us.

Στο πέμπτο άλμπουμ τους όμως, το Saturdays = Youth, ο Anthony κάνει πραγματική στροφή και ντύνεται την περσόνα ενός 15χρονου έφηβου, χαμένου στις ανασφάλειες αλλά και την ανυπομονησία της ηλικίας του, που περιμένει πως και πως τα Σαββατιάτικα πάρτυ (έχουμε μεταφερθεί στα ΄80ς είπαμε, όπου τα Σάββατα κυριαρχούν για κάθε τι απαγορευμένο), για να ανακαλύψει τα πάντα…φίλους, ποτά, drugs, ίσως και το Graveyard Girl… Στην κατασκευή της περσόνας αυτής, συμβάλλει σημαντικά ο ήχος του Ken Thomas (παραγωγού των Cocteau Twins, Suede, Clinic, Sigur Ros) και τα πασπαλισμένα με new wave χρυσόσκονη φωνητικά της Morgan Kibby (των Romanovs), που φέρνουν στο μυαλό την Elizabeth Fraser των Cocteau Twins, ενώ ο Ewan Pearson (παραγωγός των Tracey Thorn, Goldfrapp και Rapture), αποτελεί συνδετικό κρίκο με το σήμερα.

Η πόρτα στο εφηβικό πάρτυ ανοίγει με το You, Appearing, με την ατελείωτα επαναλαμβανόμενη μελωδία στο πιάνο και την στοιχειωμένη από τα ‘80ς άχνα της Morgan. Εκεί μας υποδέχονται οι Kim & Jessie με έναν ήχο που θυμίζει New Order και Tears For Fears. Στο ίδιο κλίμα κινείται και το instrumental Couleurs με τα αναλογικά synthesizers, κλέβοντας τη δόξα από το single Graveyard Girl, όπως και τα Skin Of The Night, Up και We Own The City, αποτελώντας γυαλάκια της ίδιας ντισκομπάλλας. Μόνο το Midnight Souls Still Remain φαντάζει παράταιρο, θυμίζοντας τα ηχητικά καρέ του Angelo Badalamenti στο Mulholland Drive.

To Saturdays = Youth λειτουργεί τελικά σαν χρονομηχανή που σε καλεί σε ταξίδια στις λεωφόρους των ατελείωτων εφηβικών ονείρων…

(δημοσιεύτηκε στο Muzine #4)


~ 4 Οκτωβρίου, Gagarin ~14 comments:

sandman_gr said...

Κρίμα που δε θα είμαι εκεί!!! Το Graveyard Girl σχεδόν μόνιμο στο playlist!

Zeugolator said...

Θα τα πούμε εκεί!

kostasK said...

εγώ ακόμα ντεν ξέρει αν θα πάει ή όχι,αλλά τέλει τέλει πολύ!

ion said...

καλη σου ημέρα μουσικο ελάφι*** πάρε και κανένα τηλέφωνο , που έπεσες με τα μούτρα στα reviews..

River Phoenix said...

και εγώ δεν ξέρω ακόμα αν θα έρθω να και θέλω να τους/τον δω live...θα αποφασιστεί τελευταία στιγμή (ανάλογα δηλαδή αν θα μείνω αθήνα ή όχι)

elafini said...

Όχι 1
Ναι 1
Μπορεί 3

Ελπίζω να τα πούμε αύριο...κι εγώ στο "μπορεί" είμαι :)


ion με έφαγαν τα τόξα...όχι τα reviews (αυτά θα με φάνε από σήμερα :P)

ion said...

το ελαφάκι τοξοβόλος??
διχαστηκε η προσωπικότητα σου?? !))
κι αν μια μέρα βρεθείς πεινασμένο και μόνο στο άγριο δάσος, τί θα κυνηγήσεις με το τόξο σου για να επιβιώσεις? αααχχ..τοξοβόλος ελάφι..πού ακούστηκε..
καλημέραα Γουλιέλμε.

elafini said...

Κυνηγούς! :P

Καλημέρα sis

ion said...

προδότηηη

ion said...

αυτοι σου προσφέρουν σαφάρι και εσύ τους σκοτώνεις εν ψυχρώ

ion said...

άχάριστο ελάφι..

elafini said...

Έλα βρε....

Δες τον καλύτερο τοξότη στον κόσμο

φιλιά

ion said...

απίστευτος..αντε και στα δικά σου **

elafini said...

Δες και
και την καλύτερη σχολή